Advent na Bljesku

Ovo su knjige Bljeskovih autora koje poklanjamo

Riječ je o naslovima „O zlatu, ljudima i psima“ Josipa Mlakića, „Teroristu“ Emira Imamovića Pirketa, „Golotinji“ Berislava Juriča, „Pulsaru“ Igora Božovića i „U Mostar ako kreneš“ Miljenka Buhača.
Kultura / Knjige | 23. 12. 2022. u 12:13 G.L. | Bljesak.info

Tekst članka se nastavlja ispod banera

U okviru Adventa na Bljesku, u suradnji s mostarskom knjižarom „Ivo Andrić“ darujemo čak pet knjiga koje potpisuju autori i kolumnisti našeg portala. Sudjelovati u nagradnoj igri možete lajkanjem facebook stranica Bljesak.info i Klub knjige Ivo Andrić, a sretnog dobitnika znat ćemo sutra, 24. prosinca 2022. godine.

Riječ je o naslovima „O zlatu, ljudima i psima“ Josipa Mlakića, „Teroristu“ Emira Imamovića Pirketa, „Golotinji“ Berislava Juriča, „Pulsaru“ Igora Božovića i „U Mostar ako kreneš“ Miljenka Buhača.

O zlatu, ljudima i psima - Josip Mlakić

Mlakićeva knjiga „O zlatu, ljudima i psima“ objavljena je 2020. godine u nakladi zaprešićke Frakture i donosi viziju svijeta u BiH 2084. godine u kojoj postoje tri mini – Sjeverne Koreje.

Svijet je u toj Mlakićevoj knjizi apokaliptičan, beznadan, poharan ratovima, a obuhvaća prostor današnje BiH podijeljen je čvrstim, opasanim granicama na tri države, tri staništa za tri naroda. Svijet kojim lete dronovi, a ljudi najčešće putuju pješice.

Terorist - Emir Imamović Pirke

''Terorist'' je peti roman Emira Imamovića Pirketa i donosi priču u kojoj se ogorčeni novinar zatekne pri izručenju ISIL-ovca u matičnoj zemlji BiH, a otkriva da je to zapravo njegov poznanik iz djetinjstva.

Pripovjedač se u romanu pita kako je moguće netko rođen u Jugoslaviji, u doba kasnog socijalizma, završi kao islamski fundamentalist, i to nakon što je svoj put kroz balkanske ratove započeo u odori HOS-a?

Što se to moralo dogoditi s njim, s društvom, je li ta transformacija uvijek moguća ili se radi o čudesnom nizu događaja koji neke ljude pretvara u statiste sa zadatkom u povijesnim trenucima?

Golotinja – Berislav Jurič

Golotinja je zbirka pjesama Berislava Juriča u kojoj ovaj višestruko nagrađivani pjesnik, prema Alminu Kaplanu, ''razgolićuje svijet u kojem živimo i tako ga vraća na one početne postavke kada smo bili neviniji i bezazleniji''.

''I to radi na način kako može samo ozbiljna i važna književnost'', navodi Kaplan.

Pulsar - Igor Božović

''Pulsar'' je drugi roman iz Božovićevog ciklusa ''Al Gieba'' objavljen 2020. godine. Nastavak je to priče njegovog junaka Karla Valjana koji nakon turbulentne i tragične epizode u prvom dijelu, dospijeva u zreliju i dublju etapu, što se reflektira kroz zrelije pisanje samog autora, uz nove likove i produbljivanje onih koji su se samo "prošetali" prvim dijelom.

Svaki od njih vodi svoje unutrašnje borbe, dok autor uspješno oslikava politički ambijent Hercegovine.

U Mostar ako kreneš – Miljenko Buhač

Buhačeva knjiga „U Mostar ako kreneš“ donosi nam pet tragikomičnih priča te jednu autobiografsku u kojima se isprepliće regionalna prepoznatljivost, specifičnost jezika i prostora, uzrečica i postratnog ozračja u Mostaru i Hercegovini.

Buhač se, u svojim pričama, bavi ljudima Mostara (i okolice), njihovim preokupacijama, oslikava njihov mentalitet sa svim pozitivnim i negativnim karakteristikama.

Kopirati
Drag cursor here to close